Sjælden tudse boltrer sig i Halsnæs

22. juni 2019

Naturoplevelserne i Halsnæs Kommune blev øget og den danske biodiversitet sikret, da da borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen, og videnskabelig direktør i København Zoo, Bengt Holst, sammen udsatte en dubletbestand af den sjældne grønbrogede tudse.

I sommeren 2017 blev der indfanget en ganske særlig portion haletudser på Hesselø. Med hjælp fra København Zoo blev de indfangede haletudser nemlig til opdrættet paddeyngel af den sjældne grønbrogede tudse. De grønbrogede tudser har nu ynglet, og det var deres afkom, som Steffen Jensen og Bengt Holst sammen udsatte i det fredede område ved Gråstenvej i Hundested fredag d. 21. juni 2019. 

Halsnæs Kommune har gennem de seneste fire år naturplejet det knap seks ha store strandengsområde, som de 40 nyudsatte grønbrogede tudser nu kan boltre sig i. Der er blandt andet blevet anlagt fem nye vandhuller og oprenset et, og så er der blevet etableret afgræsning af området, mens en del pil og krat er blevet ryddet. Alt sammen for at skabe de bedst mulige forhold for den grønbrogede tudse, der er et sjældent syn i hele Europa.

I Nordsjælland er Hesselø det eneste sted, hvor den grønbrogede tudse findes. Her er der i sagens natur tale om en isoleret mindre bestand, som er sårbar over for udryddelse i forbindelse med sygdomme eller tørkeperioder. Ved at etablere den dubletbestand, der nu sættes ud på Gråstenvej, har Halsnæs Kommune og København Zoo sammen sikret den fremtidige bestand af den sjældne tudse.

Ideen om en dubletbestand blev forelagt og vedtaget i foråret 2014 i det daværende Teknik og Miljøudvalg i Halsnæs Kommune. I 2015 begyndte arbejdet med at anlægge de første nye vandhuller. 

Fakta om grønbroget tudse

  • Den er seks-ni centimeter lang og ligner en tudse iklædt militært camouflagetøj.
  • Hannen har en kvækkepose, som kan pustes kraftigt op. 
  • Den kaldes også for ”fløjtetudse”, for når mange hanner kvækker samtidigt, lyder det som en konstant fløjtelyd. 
  • Den ”fløjter” meget melodisk i lune forårsnætter og kan høres op til 2 km væk, når det er vindstille.
  • Den er fredet og må ikke fanges, slås ihjel eller forstyrres, og dens levesteder må ikke beskadiges eller ødelægges.
  • Arten er i dag sjælden over hele Europa.